Ga naar main content
geluid-opnemen.jpg

Faunachallenge #4: Spits je oren en neem een wild geluid op met je telefoon

In de natuur is het nooit echt stil. Het gonst er van de bedrijvigheid. Sommige grote dieren zoals reeën kunnen zich muisstil voortbewegen. Als je je oren spitst, zeker in de lente, hoor je een oorverdovende veelheid aan vogels en hommels. Misschien spot je ergens het geluid van een veldkrekel? Door rond te kijken kan je niet altijd inschatten hoe divers je omgeving is, maar door te luisteren, wordt het je vast al veel duidelijker.

BNP Paribas Fortis banner

Jouw opdracht

  • Neem een wild geluid op met je telefoon en check bij vrienden, familie of collega’s of ze het geluid kunnen herkennen.
  • De opdracht is geslaagd wanneer een collega, vriend of familielid je geluid correct kan identificeren!

Ontdek hieronder enkele opvallende geluiden van uiterst interessante dieren die jij misschien ook in je buurt kan horen! Wil je dan weten waarom ze die geluiden maken? Lees gerust verder voor extra informatie! De geluidsfragmentjes vind je hier ook telkens terug. 

Kikkers en hun kwakende verleidingstechnieken

Als mannen naar vrouwen zouden roepen zoals kikkermannetjes dat naar hun vrouwelijke soort doen, dan zouden ze waarschijnlijk minder succes hebben dan onze kikkervrienden. De kikkermannetjes zetten namelijk hun keel wijd open om zich kenbaar te maken bij de vrouwtjes. Tijdens de paartijd van kikkers kan je dus zeker luid gekweel van de mannetjes waarnemen omdat ze volgens het principe van ‘hoe luider, hoe beter’ een vrouwtje proberen te versieren.

 Zoals iedereen een andere manier van verleiden heeft, is het gekwaak van een kikker ook verschillend van soort tot soort. De bruine kikker maakt bijvoorbeeld een compleet ander geluid dan de bastaardkikker. Hoor jij het verschil?

Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is

Als je nu even naar buiten gaat of je raam opent, hoor je ongetwijfeld wel een vogel zingen. In deze challenge kom je het een en ander te weten over verschillende vogelgeluiden. ‘Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is’ mag je in het geval van vogelgeluiden heel letterlijk nemen. Iedere vogelsoort heeft namelijk zijn eigen, unieke geluid. Wat weet jij al over de zang van deze veel voorkomende tuinvogels?

De merel

Om de meest algemene zangvogel van België te kunnen horen is een ochtendwandeling in maart en april sterk aangeraden. De merel zingt namelijk bij het ochtendgloren als één van de eerste vogels, nog voor zonsopgang. In het vroege voorjaar kan je merels ook ’s avonds horen. Hoor je de merel wel, maar zie je hem niet onmiddellijk? Zoek dan naar een boomtop, een tak, een schouw of een andere hoge uitkijkpost en misschien spot je het vogeltje daar wel!  

De koolmees

Deze tuinvogel - makkelijk te herkennen aan zijn gele buik en opvallende, gitzwarte kop - kampt met een ernstig dilemma. Uit een studie van het Institute Biology Leiden blijkt dat mannelijke koolmezen tijdens de vruchtbare periode van de vrouwtjes heel laag zingen. Hoe lager ze zingen, hoe aantrekkelijker ze bevonden worden door de vrouwtjes. Het probleem is nu dat stadslawaai ervoor zorgt dat mannetjes hoger moeten zingen om boven dat lawaai uit te komen. De hoge tonen zijn dan wel hoorbaar, maar veel minder aantrekkelijk. 

De zang van de koolmees is heel gevarieerd en kan je in eiken -en beukenbossen, parken, tuinen, steden en dorpen horen. Mannelijke koolmezen intimideren andere mannetjes met verschillende liedjes. Zo zingen ze een bepaald deuntje op de ene plaats en laten ze een ander gezang horen op een andere plek waardoor andere mannetjes het gevoel krijgen dat het gebied al dicht bevolkt is.

De vink

Deze tuinvogel kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. De zang van de vink is heel apart en eindigt op het befaamde ‘tsitsitsi suskewiet’. Je kan het gezang dus makkelijk herkennen in je omgeving. De vink is een zeer algemene vogel die het heel goed doet in Vlaanderen. Vinken leven in de buurt van landbouwgronden, bossen en tuinen. 

De zanglijster

De zanglijster is een zangvogel uit de familie van de lijsters en is veelvoorkomend in dichtbegroeide tuinen, bosrijke gebieden en parken. Deze bruine lijster met gevlekte buik is voornamelijk gekend voor zijn luide, melodieuze zang. Al van ’s ochtends vroeg – vanaf het voorjaar tot het begin van de zomer – treedt de zanglijster in actie en vult deze vogel de omgeving met gevarieerde, levendige noten.

Het piepend gezang van de zanglijster bestaat uit opeenvolgende klanken met weinig pauzes. Deze vogel zingt vanuit een hogere positie zoals een top van een boom, een dak of een schouw. Bovendien bereikt de zangactiviteit van de zanglijster ook figuurlijk  een hoogtepunt: bij regenachtig weer zingen ze erop los.

De roodborst

Hoewel dit vogeltje er heel lief en schattig uitziet, mag je de agressieve en aanvallende kant van de roodborst niet onderschatten. Ze durven soms enorm tekeer gaan tegen hun concurrenten. Het roodborstje is een zangvogel uit de familie van de vliegenvangers. Bijzonder bij deze zangvogel is dat zowel het mannetje als het vrouwtje hun stem laten horen. Yes! Leve gendergelijkheid! Ook het vrouwtje laat haar zangtalent zien en dit voornamelijk in de herfst. Een echte uitzondering op de regel! Roodborstjes zijn veelal in tuinen te vinden, maar ook in bossen en parken kan je deze zangvogel opmerken.

Wat zeg je krekel? Ik versta je niet?

De veldkrekel komt in onze gebieden voornamelijk voor op droge heides, dichte grasvegetaties en aan de rand van stuifzanden. Deze krekel is een echt voorjaarsdier en is dan ook het meest actief van mei tot juli. Het geluid van een krekel is heel herkenbaar, maar hoe en waarom maken ze dit specifieke geluid nu? Je wist het misschien nog niet, maar de krekel produceert dat karakteristiek geluid door zijn vleugels snel tegen elkaar te wrijven. De ene vleugel van de krekel verschilt namelijk van de andere vleugel. Door ze tegen elkaar te schuren, produceren ze dat gekende krekelgeluidje. Het is hun manier om te communiceren met hun soortgenoten. Andere krekels kunnen dit geluid al van ver opvangen en begrijpen.

Een vrouwelijke veldkrekel

Zoemende vreugde

Het gezoem van een bij, een mug of een vlieg is volledig verschillend, maar hoe komt dat? Wel, alles heeft te maken met de vleugels van deze insecten. Zowel de grootte van de vleugels als de snelheid waarmee de insecten hun vleugels op en neer bewegen, spelen een rol in het produceren van dat zoemend geluid. Zo klinkt het gezoem van een mug hoger en vervelender dan dat van een bij. Dat komt omdat een mug veel sneller met zijn vleugels beweegt en daardoor een hoger gezoem produceert. Hoe groter de vleugels van het insect, hoe lager het gezoem zal klinken, want door de grootte van hun vleugels bewegen ze die trager op en neer dan een insect met kleine vleugels.

Meer over


Gerelateerde artikels