Haagbeuk in een holle weg
Haagbeuk is geen beuk
Als haagplant, langs holle wegen, in bossen of aan de waterkant. De haagbeuk is werkelijk overal te vinden, maar vergis je niet. Deze sterke haagplant is geen familie van de beuk, ook al doet zijn naam anders vermoeden. Hoe zit dat precies?
Carpinus betulus behoort tot de familie van de berken (Betulaceae) en niet tot die van de beuken (Fagaceae). De haagbeuk is dus een neef van o.a. de berk, de els en de hazelaar. Zijn naam verwijst dus eerder naar het gebruik van de haagbeuk als haagplant. Dat heeft hij te danken aan zijn sterk vertakte samenstelling en uitstekende uithoudingsvermogen, ook bij regelmatige snoei.
Haagbeuk vs. beukenhaag
Het verschil tussen een haag van haagbeuk en een haag van beuk is niet altijd goed te zien. Pas in de winter worden de verschillen duidelijker. Een haagbeuk verliest zijn dorre bladeren en toont zijn kronkelige vertakkingen in het najaar. De beukenhaag daarentegen laat zijn oranjebruine herfstbladeren de hele winter hangen en maakt pas in het voorjaar plaats voor frisgroene bladeren. Ben je op zoek naar meer kleur en privacy in je tuin? Dan is een haag van beukenhaag een goed idee. Maar even terug naar de haagbeuk nu.
Manusje-van-alles
De haagbeuk is een boom die weinig eisen stelt. Hij groeit op voedselrijke, lemige, zandige of lichte kleigronden. Ook onder het bladerdek, in de (half)schaduw, van andere bomen gedijt hij goed. In een gemengd eiken-haagbeukenbos floreert dit manusje-van-alles het best. Nu kennen we de haagbeuk vooral als haagplant, maar hij vervult net zo goed zijn rol als vormboom, als leiboom, als laanboom en als knotboom langs percelen, houtkanten, holle wegen en bossen. Ook voor het vormen van loofgangen, bogen en priëlen, of zelfs een bonsai, is deze boom in trek.
Herken de haagbeuk
- Hoogte: 15 tot 25 meter
- Blad: Dubbel gezaagde bladrand. 8 tot 10 cm lang en eivormig met afgeronde voet en toegespitste top. Korte steel (1 cm). Verspreide bladstand.
- Bloem: Bloei in april-mei, na of tijdens de bladuitloop met mannelijke, geelgroene katjes (4 cm) uit zijknoppen van de éénjarige twijgen. Vrouwelijke katjes (3 cm) op het uiteinde van de nieuwe scheuten met driedelig schutblad.
- Vrucht: Geribde nootjes met driedelig schutblad (middelste slip is langer). In trossen bij elkaar. Rijp eind september.
- Schors: Dun, grijs met zilverachtige glans, strepen en verticale lijsten.
Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid
Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.
Naar de bosteller