Ga naar main content
schermafbeelding-2021-01-29-om-10-45-35.png

Plant je eigen bos met hulp van nieuwe subsidie(tool)

Moet er nog bos zijn? Jazeker! Sinds de lancering van de campagne Plant je eigen bos in oktober 2020 telt Vlaanderen al meer dan 121 hectare nieuw bos. De campagne kadert in het bosuitbreidingsplan van de Vlaamse overheid. Ter voorbereiding van het volgende plantseizoen (november ‘21 - maart ‘22) is er  nu een nieuwe bebossingssubsidie en een handige subsidietool die het jou nóg makkelijker maken om je eigen bos te planten. Hoe begin je eraan en wat brengt het op? Onze Natuur stelde de vraag aan Martine Waterinckx, projectleider bij Natuur en Bos.

Ondanks de aanhoudende coronacrisis en de talloze plantacties die het afgelopen plantseizoen werden afgelast, staat er al meer dan 120 hectare aan nieuw bos op de bosteller. Ter vergelijking: dat komt neer op 179 voetbalvelden. Hiervoor bundelde de Vlaamse overheid haar krachten met particulieren, organisaties en bedrijven die zich registreerden op de site van Plant je eigen bos. Wist je dat je op een stuk grond van 10 op 10 meter al “officieel” een eigen bos kan laten groeien? Bovendien is er een nieuwe bebossingssubsidie en bijhorende online simulator van Natuur en Bos die de stap naar je eigen bos vergemakkelijkt. 

plant-je-eigen-bos-natuur-en-bos.png

“Mensen hebben vaak wel de goesting maar niet de kennis of de middelen om een eigen bos te planten. Wij en alle partners* van de Plant je eigen bos-campagne willen het elke Vlaming zo makkelijk mogelijk maken. Onder andere met professioneel advies in alle stappen van het proces, maar ook met deze extra subsidie en innovatieve simulator”, vertelt Martine Waterinckx, projectleider bij Natuur en Bos.

Wanneer je de bomen door het subsidiebos niet meer ziet

Stel, je bent grondeigenaar en je wil graag een bos planten. Dan kom je nu in aanmerking voor een bebossingssubsidie. “Deze subsidie kan oplopen tot 25.000 euro per hectare als je alle bomen zelf plant. Het grondwaardeverlies zit hier al in verrekend”, legt Martine Waterinckx uit. “Het Vlaamse landschap is erg versnipperd. Bovendien bepalen de ligging, de grootte en de omgevingsfactoren ook hoeveel subsidies je kan krijgen. Daardoor is het niet eenvoudig om als particulier zelf uit te dokteren voor welke subsidies je in aanmerking komt. Gelukkig kan je hiervoor nu de slimme, online simulator gebruiken.” 

Deze simulator wijst je de weg door het subsidiebos. Met een paar eenvoudige klikken op een interactieve kaart zie je op welke subsidies je recht hebt, afhankelijk van de grootte, ligging en type bebossing op je perceel.

De bosalliantie helpt je stap voor stap

Wat heb je nodig om je eigen bos aan te planten en hoe begin je eraan? “Sommige obstakels zoals de administratieve rompslomp vooraf kunnen mensen ontmoedigen om aan hun eigen bos te beginnen. Die drempels willen we zoveel mogelijk wegnemen met professionele begeleiding vanuit de bosalliantie”, aldus Martine Waterinckx. 

Door je aan te melden op www.plantjeeigenbos.be kom je in contact met de partners uit de bosalliantie: Natuur en Bos, De Bosgroepen, Natuurpunt en BOS+. Zij begeleiden jou als toekomstige boseigenaar doorheen alle stappen, van een geschikte grond en inheemse boomsoorten kiezen tot de nodige vergunningen en de nazorg van je eigen bos. 

Een duurzaam bos, voor nu en voor later

Nu een bos planten is een engagement voor de toekomst. Je doet het voor jezelf, voor je (klein)kinderen, voor je buren en vrienden. Maar ook voor alle dieren en planten en voor een grotere biodiversiteit. Door een bos te planten draag je ook bij aan een bosrijker Vlaanderen. Da’s belangrijk om zoveel redenen:

  • bossen slaan CO₂ op en filteren fijn stof.
  • bossen houden onze steden koel en creëren extra schaduw
  • bossen nodigen uit om te wandelen, fietsen, sporten en spelen

Als boseigenaar kan je je bos trouwens op allerlei manieren invullen. Wil jij er een speelbos voor je (toekomstige) kleinkinderen van maken? Of dacht je aan een geboorte- of gedenkbos met een mooie wandellus? Je kan je bos ook opgeven als bosreservaat waar ecologie primeert of bomen aanplanten voor duurzame houtproductie. Wat het ook wordt, door mee te doen aan de Plant je eigen bos-campagne help je mee aan duurzaam bosbeheer in Vlaanderen. En nog beter: je hebt een mooi verhaal om te vertellen.

Download het stappenplan

Download het stappenplan

Plant jij straks je eigen bos? Een voorbereide boomplanter is er twee waard. Daarom verzamelde Natuur en Bos alle informatie die je zeker niet mag missen in een handige online gids met stappenplan.

 

DOWNLOAD

*Plant je eigen bos is een samenwerking tussen  Agentschap voor Natuur en BosINBO, Departement omgeving, Vlaamse landmaatschappij, Natuurpunt, De Bosgroepen, BOS+, Regionale Landschappen, Landelijk Vlaanderen, Inverde, Ecopedia, vvsg en Vereniging Vlaamse Provincies.

Meer over


Gerelateerde artikels