Reddingsactie #5: creëer een overwinterplaats voor amfibieën
Ook amfibieën hebben nood aan een plekje ruwe natuur. Een opgeruimde tuin is een dode tuin. BNP Paribas Fortis roept op om een plekje in te richten waar ze in alle rust kunnen overwinteren, zodat deze kwetsbare dieren meer kans krijgen om de koude te overleven.
Amfibieën zijn ectotherme dieren. Dat wil zeggen dat ze niet in staat zijn hun eigen lichaamstemperatuur te bepalen. Daarvoor zijn ze afhankelijk van hun omgeving. Om de juiste lichaamstemperatuur te behalen verplaatsen deze dieren zich naar koudere of warmere plaatsen. Hebben ze het dus wat koel, dan gaan ze lekker zonnebaden om hun lichaamstemperatuur te doen stijgen, maar wordt het hen veel te warm? Dan zoeken ze gauw de schaduw op.
Een amfibie aan land?
Amfibieën worden veelal geassocieerd met water. Denk je aan een kikker of een pad, dan denk je aan een vijver of een poel. Maar wist je dat de meeste inheemse amfibieënsoorten overwinteren op het land? Dat weetje zit verstopt in hun naam: ‘Amfibie’. Dat komt van het Griekse ‘amphi-bios’ of ‘dubbel leven’ - een leven op het land én in het water.
Om te overwinteren vertoeven de meeste soorten graag op vorstvrije en vochtige plaatsen zoals in holletjes, onder dood hout of in maaiselhopen. Ook spouwmuren en tuinhuisjes zijn gegeerde overwinterplekken. Met deze tips creëer je zelf een superdeluxe overwinterplek in de tuin voor de amfibieën in je buurt!
Het gevaar van water
De mannelijke bruine kikker is een amfibie dat wél graag in het water overwintert. En dat heeft zo zijn voordelen. In het voortplantingsseizoen zijn deze mannetjes er dan ook als de kippen bij om een vrouwtje te verleiden en te bevruchten. Het nadeel is wel dat ze bij erg strenge winters onder het ijs kunnen stikken als er te weinig zuurstof is.
Een winterbed voor amfibieën
Het is echt niet moeilijk om zelf de lokale amfibie een handje toe te steken. Maak een aangenaam winterbed en garandeer het dier een fantastisch winterverblijf. Zo ga je te werk:
- Ga op zoek naar een beschutte, beschaduwde plek in je tuin en maak een ondiepe kuil
- Vul de kuil met bladeren en leg daarboven een stapel takken en twijgen
- Wil je het geheel nog wat meer afgeschermd maken? Leg daarboven dan nog wat plantenresten of maaisel
- Voilà, je overwinterplaats is al klaar! Lekker makkelijk, toch?