Ga naar main content
relmuis.jpg

Superpower sunday: Relmuis kan bijna een jaar lang slapen

Soms hoef je helemaal niet de grootste, de snelste of de giftigste te zijn om eruit te springen. De relmuis is zo’n dier met een heel aparte superpower: ze verheft het begrip ‘langslapen’ tot ongeziene niveaus! Maar waarom ligt ze dan zo lang in bed? 

In de volksmond noemt men de relmuis ook wel de zevenslaper, omdat ze zeven maanden (of langer) in slaapstand vertoeft. Van oktober tot mei zinken deze muizen-met-pluimstaart weg in een diepe winterslaap, om zich de overige maanden te focussen op eten en het nageslacht. Heel af en toe komen ze zelfs amper hun bed uit: in Oostenrijk is een relmuis gerapporteerd die pas na meer dan elf maanden weer wakker werd! 

Dat gebeurde in een slecht beukjaar, waarin zevenslapers moeilijk aan voldoende voedsel geraken. Ze teren immers vooral op lekkere beukennootjes, die het ene jaar in overvloed en het andere jaar haast niet te vinden zijn. Heel af en toe komen de beuken haast niet in het zaad en dan neemt de relmuis een sabbatjaar. Ze merkt het aankomende probleem al op in het begin van de zomer en keert onverrichter zake terug naar haar warme winternest. En ondertussen verkneukelt ze zich om haar ongewone wereldrecord: dat van de allerlangste winterslaap

Meer over


Gerelateerde artikels