Kleine glimworm
Superpower sunday: Vuurvliegjes maken licht zonder stopcontact
Vuurvliegjes (of glimwormen) hebben helemaal op eigen houtje uitgepluisd hoe ze zelf licht kunnen maken en daarvoor hebben ze geen elektriciteit nodig!
In het achterlijf van deze kevers liggen zogenaamde ‘lichtorganen’. Hierin laten ze de chemische stof luciferine met zuurstof reageren, waardoor er een geelgroene kleur tevoorschijn komt op het achterwerk. Die reactie wordt met een moeilijk woord ook wel 'bioluminescentie' genoemd.
De betoverende lichtjes zijn echter niet bedoeld om ons, natuurobserveerders, te bekoren, maar wel een potentiële bedpartner. Het vrouwtje kan niet vliegen en nestelt zich op een mooie open plek. Vandaar stuurt ze licht uit om zo een vliegend mannetje tot bij haar te lokken. Is hij niet overtuigd? Dan doet ze er nog een dansje bij! Wanneer de paring is afgerond, dooft ze weer uit. Wanneer we de zwevende lichtjes waarnemen, zijn we eigenlijk toeschouwer van honderden hitsige beestjes – met name de kleine glimworm.
Wat zijn de ideale omstandigheden om dit lichtspektakel te kunnen aanschouwen? Tijdens de maanden juni en juli zijn deze kevers volop aan het glimmen. Dan zoek je na zonsondergang best een vochtig stukje bos op en duimen maar dat je enkele lichtjes kan spotten. Of je kan gezellig binnen blijven en naar dit filmpje kijken. Maak er een gezellige avond van, want dat doen die vuurvliegjes ook!