Ga naar main content
p1130166.JPG

Uitgetest: Wandelen tussen kabouters en kastelen

En dat allemaal op één en dezelfde plek? Inderdaad, niks te gek in onze natuur! We trekken naar het voormalige prinselijke landgoed Pietersheim, een bijzondere plek in het Nationaal Park Hoge Kempen, voor een wonderbaarlijk tijdloze wandeling. 

Zoals je weet schotelt de redactie van Onze Natuur je graag wandeltips voor die de liefde voor natuur, kunst, sport of zelfs geschiedenis verenigen. Daarom werd het hoog tijd om eens een wandeling uit te testen in Belgiës enige nationaal park – voorlopig dan toch: het Nationaal Park Hoge Kempen. Helaas is het quasi onmogelijk om de ganse 12.000 hectare die het park groot is op één dag te verkennen, daarom kozen we voor een stukje ervan: domein Pietersheim in Lanaken. Op het programma: een kasteel uit de 1éde eeuw en een ontmoeting met de kabouters van dit heerlijke natuurgebied.

Een stukje geschiedenis

Omdat het nu eenmaal een handige plek is om je wagen te parkeren, vertrekken we aan de Waterburcht. Aangekomen op het landgoed raadplegen we de gedetailleerde plattegrond die de verschillende zones van het Nationaal Park aanduidt. We betreden de binnenplaats van het fort dat nog steeds omringd is door de slotgrachten van weleer. Eerste aangename verrassing: het bezoek is gratis. We begeven ons naar het bezoekerscentrum waar een film ons onderdompelt in de geschiedenis en evolutie van de Waterburcht. Boven is er een kleine tentoonstelling met objecten die op de site werden teruggevonden, maar ook jongere bezoekers komen er aan hun trekken met enkele spellen gericht op natuurbeleving (de geur van een plant herkennen, het dieet van een dier ontdekken …). We beklimmen de omwalling van het fort voor een adembenemend uitzicht en vervolgen onze weg richting een 16de-eeuwse kapel waar we verhalen ontdekken over processen en executies. Terug in de ruïne kunnen kinderen in de huid van een archeoloog kruipen en ervaren hoe het is om d.m.v. gevonden voorwerpen terug te reizen in de tijd. In nog een andere kamer vertelt een schaduwspel alles over enkele aparte personages uit de 12de en 16de eeuw. 

p1130143.JPG

Verborgen kabouters

Terug op de binnenplaats verlaten we de Waterburcht via een loopbrug met uizicht op het bos. De slotgrachten herbergen een rijke fauna: waterhoenders, meerkoeten, libellen en ganzen frequenteren het water in deze uithoek van het natuurgebied. We volgen de groene markeringen en botsen op een eerste paneel met een kabouter. Hij is omgeven door allerlei bizarre muziekinstrumenten waarmee kinderen worden aangemoedigd een slaapliedje te componeren. Te midden van bomen versierd met deuren en ramen en knoesten met kaboutergezichtjes erop getekend, wanen we ons in een magische sprookjeswereld. De bedoeling is dat kinderen hier stuk voor stuk alle kabouters spotten, die zich soms zelfs op de wegwijzers verstoppen. Een tweede kabouterpaneel nodigt kinderen uit om ingrediënten uit het bos te verzamelen om kaboutersoep te maken in de grote ketel verderop. Heerlijk! 

p1130168.JPG

We vervolgen onze weg langs enkele vergeten voetbalvelden die worden omgetoverd tot een voedselbos met fruitbomen en bessenstruiken, maar ook met ruimte voor natuur en biodiversiteit. Het belooft een aangename ontmoetingsplek te worden voor inwoners van Lanaken die even de ratrace van alledag willen ontlopen. 

Onze aandacht wordt getrokken naar een opmerkelijke beuk die ons met komische ogen aankijkt. Vanaf hier maakt loofhout plaats voor grove den, onze inheemse naaldboom die zorgt voor een instant Kempen-gevoel. Opnieuw is er plaats gemaakt voor een kids-opdracht: silhouetten van dieren herkennen. 

Educatieve kinderboerderij

Op het einde van het wandelpad belanden we in een grote boerderij waar kinderen tijdens de zomerweekends kennismaken met geiten, paarden, ezels, varkens en damherten. Een kleine schuur, het Huis van Lotte en Giel, is de woonst van allerlei inheemse konijnen- en kippenrassen. Hier kan je een picknick nuttigen of even ravotten in de speeltuin. We keren terug naar de Waterburcht en worden onderweg door kabouters aangemaand om bomen te knuffelen en om te knutselen met vondsten uit de natuur. Blij als een kind vertrekken we terug richting huis. 

p1130210.JPG

Praktisch

Duur: Het kabouterpad (groene markering) is 3 kilometer lang.

Openingsuren: In de zomer is de Waterburcht geopend van 10 tot 17 uur en de kinderboerderij van 9 tot 18 uur. 

Adres: Waterstraat, 3620 Lanaken (Waterburcht) en Neerharenweg 12, 3620 Lanaken (boerderij).

Meer over


Gerelateerde artikels