Wandelpaden in de natuur voor blinden en slechtzienden
Als je over een goed stel ogen beschikt, sta je er vast nooit bij stil, maar ook blinden en slechtzienden genieten graag van een verkwikkende boswandeling. De natuur kan je namelijk ook horen, ruiken en voelen! Alleen is het niet zo evident om je veilig over grillige paden vol boomwortels of losse stenen te begeven wanneer je enkel op je niet-visuele zintuigen kan vertrouwen ... Gelukkig komt er meer en meer aandacht voor natuurliefhebbers met een visuele beperking. Speciaal voor onze blinde en slechtziende fans maakten wij een selectie van wandelpaden waar je aangepaste voorzieningen vindt.
VLAANDEREN
Blindenpad in Natuurgebied Zwinduinen en -polders
In dit prachtige Knokse natuurgebied aan de kust, waar zee, strand, bos en polder samenkomen, kan je als blinde of slechtziende helemaal zelfstandig gaan wandelen langs een speciaal aangelegd blindenpad. Op de kruispunten vind je tactiele markeringen, er werd een duidelijke gidslijn aangebracht en het hele traject werd voorzien van aangepaste omheiningen en braillebordjes. Even pauzeren? Naar een zitbankje is het langs dit pad nooit lang zoeken. Het is dan wel dankzij de medewerking van Blindenzorg Licht en Liefde dat dit toegankelijke wandelpad het levenslicht zag, maar ook mensen in een rolstoel of met een kinderwagen zijn van harte welkom om het pad uit te proberen.
Lengte: 5,5 kilometer.
Het Vlinderpad in de Kalmthoutse Heide
Dit pad in de Withoefse Heide – een stukje van de Kalmthoutse Heide – bevat alle elementen voor een struikelvrije natuurwandeling. Zo zijn de randen van het Vlinderpad afgebakend met boomstammen, wat voor gebruikers van een witte stok een grote hulp is, en doet het onderhoudsteam een extra effort om kuilen of hobbels weg te werken. Wie nieuwsgierig is naar wat er zich rondom het pad afspeelt, kan de Vlinderapp downloaden. Al wandelend krijg je via je smartphone de nodige uitleg over de natuur en de geschiedenis van het gebied, ingesproken door een ervaren gids. En ook als je niet blind of slechtziende bent, kan je dankzij een speciale simulatiebril ervaren hoe het voelt om over dit pad te lopen met een visuele beperking.
Lengte: een uur tot anderhalf uur.
Het Arboretum van Groenendaal in het Zoniënwoud
Met ruim 400 verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken zullen echte natuurfans zich in dit stukje Zoniënwoud in Hoeilaart helemaal in hun nopjes voelen. Langs het Spinnenpad – een wandeling met doe-opdrachtjes voor kinderen – loopt een speciaal excursiepad waar wandelaars met een visuele beperking onder begeleiding gebruik van kunnen maken. Van de indrukwekkende mammoetbomen met hun dikke, zachte en gegroefde bast tot de heerlijke karamelgeur van de afgevallen bladeren van de Japanse katsuraboom of ‘koekjesboom’: de omvangrijke bomencollectie van het Arboretum van Groenendaal is een waar festijn voor alle zintuigen. Je vindt er ook diverse brailleborden met interessante weetjes.
Lengte: 1,75 kilometer.
Blindentuin in Domeinbos Ryckevelde
In de ecologische heemtuin van Ryckevelde in Assebroek kan je op een domein van 3 hectare over een educatief pad wandelen, waarlangs je kan kennismaken met de specifieke landschapselementen van de streek. Her en der langs het pad staan informatieborden over de fauna en flora die je op de arme zandgronden terugvindt, steeds vergezeld van een braillebord voor slechtzienden en blinden. Een handige gidslijn wijst bovendien de juiste weg. Een echte doe-ervaring, want je mag de planten ook aanraken, besnuffelen en zelfs proeven! Ook voor rolstoelgebruikers is dit pad perfect toegankelijk.
Lengte: 1,3 kilometer.
WALLONIË
De bewegwijzerde paden van ‘So Bêchefa’
Dit prachtige natuurgebied in Vielsalm werd in 2019 uitgerust met speciaal aangepaste toestellen voor mensen met een beperkte mobiliteit en telt verschillende uitgestippelde wandelroutes, waarvan er één ontworpen werd door de vzw ‘Les Hautes Ardennes’. Wandelaars (met of zonder visuele beperking) krijgen de kans om de schors van verschillende bomen langs het traject aan te raken, en voor de sportievelingen zijn er intensievere activiteiten mogelijk. De paden lopen doorheen het hele bos, zodat iedereen de kans krijgt de wonderen van onze natuur te ontdekken.
Lengte: +/- 1 kilometer.
Het blotevoetenpad van Montleban
Gelegen in het Natuurpark van de Twee Ourthes in het hart van de Ardennen staat deze wandeling volledig in het teken van de zintuiglijke ervaring. De verschillende materialen waaruit het pad bestaat, staan in direct contact met je huid, om deze ontdekkingsreis-via-aanraking extra te benadrukken. De wandeling passeert langs de mooie boerderij van La Planche en zijn fokkerijen met paarden, alpaca’s en runderen. De hele route is zo veilig mogelijk gemaakt en de gedeelten die minder toegankelijk zijn voor personen met een (visuele of andere) handicap, kan je vermijden door middel van makkelijkere shortcuts. Dit specifieke parcours is van mei tot eind september open voor het publiek.
Lengte: 3 kilometer.
Het Provinciaal Domein van Wégimont
Dit landgoed van 22 hectare, niet ver van het plateau van Herve, is gemakkelijk toegankelijk voor mensen met een beperking. Het kasteel werd uitgebreid met een arboretum dat meer dan 80 verschillende soorten telt, en de vele bloemen op het domein verwelkomen een groot aantal bestuivers, waarvan de honing ter plaatse te koop is. Het park heeft ook verschillende sportterreinen en een waterpark met openluchtzwembaden, ook toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.
Grootte: 22 hectare
Het Domein van de Grotten van Han
Het park van de Grotten van Han, gelegen op een boogscheut van Rochefort, won de Citizen’s Business Award voor toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit, toegekend door Cap 48, dankzij de talrijke aangepaste faciliteiten. Wil je de route door de grot wandelen, dan heb je wel een begeleider nodig. Een bezoek met de Safari-car aan het Wildpark daarentegen is volledig opnieuw ontworpen, zodat mensen met verschillende handicaps kunnen genieten van de rust in de wilde natuur. Specifieke bezoeken voor mensen met een beperkte mobiliteit zullen opnieuw doorgaan van zodra de gezondheidssituatie dit toelaat.
Lengte: 6 kilometer (1u30 in de Safari-car)
Het Natuurpark Plaines de l’Escaut
Dit gigantische gebied in Henegouwen is volledig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, met uitzondering van de Promenoir des Cimes. Niet alleen zijn er verschillende paden uitgestippeld waar blinden en slechtzienden de randen kunnen voelen met hun witte stok, langs het pad staan ook beelden van de lokale vogels die je kan aanraken. Het raadselparcours aan l’Escale forestière en de audiogids zijn volledig opnieuw ontworpen om aan de behoeften van blinden te voldoen. Zo krijgen alle bezoekers de kans om in een natuurlijke omgeving op een ludieke manier leuke dierenweetjes uit de streek te ontdekken.