Bossen houden ons koel
Je weet nooit wat je kunt verwachten tijdens een Belgische zomer. De ene dag krijgen we een fikse regenbui, op andere dagen puffen we ons te pletter. Enkele jaren geleden leek het niet vanzelfsprekend dat een warme zomer het nieuwe normaal zou worden. De klimaatopwarming wordt steeds zichtbaarder - euh - voelbaarder. Gelukkig brengen bossen ons verkoeling, op heel veel manieren.
Misschien trok je de afgelopen dagen wel de koelte van het bos in. Gemiddeld is het daar 4°C frisser, bij hittegolven soms tot 10°C, waardoor het er nét iets aangenamer vertoeven is. Maar bossen zijn niet alleen koeler, ze maken onze planeet ook koeler.
De natuur zweet
Bossen houden veel water vast. Het kost energie om dat water op te warmen, energie die daardoor niet gebruikt kan worden om de omgeving en de bodem op te warmen. Bomen en planten verdampen ook water, alweer een energieverslindend proces. Het houdt hen koel, net zoals wij afkoelen door verdampend zweet. Al dat water komt in onze lucht terecht, waar het wolken vormt. En ook die zorgen voor – jawel – verkoeling.
Dat effect moeten we wel naast het zogenaamde albedo of reflecterend vermogen van bossen plaatsen. Want bossen reflecteren minder zonnewarmte terug de atmosfeer in dan bijvoorbeeld een weiland. Het albedo-effect mildert het verdampingseffect. Wat het nettoresultaat is, hangt af van het type bos
Diep geworteld
Maar er is meer aan de hand. Boomwortels zitten veel dieper dan het wortelstelsel van lagere beplantingen. Daardoor hebben bomen langer toegang tot water, ook tijdens langdurige hitte of droogte. Een dor, uitgedroogd grasland verdampt op dit moment helemaal niets meer. En dat terwijl bossen lustig verder zweten. Lokaal zijn bossen dus een ideaal instrument om de temperatuur te temperen in hete periodes.
Opslag van CO2
Onderzoekers over de hele wereld zoeken naar manieren om broeikasgassen zoals CO2 of koolstofdioxide weer uit de lucht te halen. Onze bossen doen het gewoon vanzelf! Ze hebben daar geen hypermoderne technieken voor nodig, enkel fotosynthese. Van de CO2 die ze uit de lucht halen, maken ze samen met water de nodige bouwstoffen om te kunnen groeien. Op die manier kunnen bossen gigantisch veel CO2 uit de lucht halen en vastleggen. Door ontbossing te stoppen en aan bosherstel te doen, kunnen we dus een enorme bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatopwarming.