Ga naar main content
shutterstock-1559890127.jpg

Vijf fraaie vogels om naar je wintertuin te lokken

De winter komt eraan en dan kunnen onze vogels wel een extraatje gebruiken. Met het barre weer hebben ze veel energie nodig, maar de natuur draait op een laag pitje … Alle bessen zijn opgegeten, insecten zitten diep onder de grond verscholen en zaden zijn alsmaar moeilijker te vinden. Tijd om hen een handje te helpen en lekkers bij te voederen! 

Vogels voederen is niet alleen leuk voor de vogels, je krijgt er ook zelf geen genoeg van. Hoe leuk is het om dagelijkse gasten in je tuin te verwelkomen, kleurrijke zonderlingen te zien opduiken of om zelfs een zeldzame vogel te lokken? Lees snel verder en ontdek de lievelingskost van vijf fraaie tuinvogels

1. Kuifmees

De kuifmees is verlekkerd op pindaslingers en vetbollen. Ook met een halve kokosnoot of met mengsels van fijne zaden en zonnebloempitten op een voedertafel, kan je deze gekuifde hipstervogel lokken. Dat lukt het best in de buurt van naaldbossen en berkenbomen, hun natuurlijke habitat. Geen paniek als er in jouw buurt geen kuifmezen wonen: al dat lekkers trekt nog meer acrobatische mezen aan: pimpelmees, koolmees, staartmees, zwarte mees en matkop. 

2. Groenling

Deze groene jongen houdt er een vegetarische levensstijl op na: hij verkiest een maaltijd van zaden, pitten, gebroken maïs en zelfs etensresten. Die kan je op de grond voederen, maar ook een voederbuis of voedertafel komt hij graag bezoeken. In tuinen met katten zijn die laatste opties zelfs aan te raden, bied het voeder dan voldoende hoog aan. Ondertussen maak je je tuin ook aantrekkelijk voor andere prachtige vinkachtigen, zoals de appelvink, de putter, de sijs en de keep. Huismus en ringmus zijn trouwens ook fervente bezoekers van een zadenrijke voedertafel. 

3. Grote bonte specht

Deze opvallende verschijning komt vooral op tuinbezoek wanneer het erg koud is. Dan eet hij lustig mee van het mezenvoer, maar écht dol is de specht op pindakaas. Er is speciale vogelpindakaas te koop, zonder zout en met toegevoegde insecten of vruchten. Je kan de glazen potten in speciale houders ophangen of je smeert het goedje gewoon tegen een boomstam. Wil je extra spektakel, maak dan een spechtenblok: boor verschillende gaten van 10 – 12 mm in een dikke tak, schroef een haak aan één uiteinde, vul de gaten met vogelpindakaas en hang het blok op in een boom. Behalve de specht, zijn ook boomklevers en boomkruipers blij met dit ‘speelgoedje’! 

4. Winterkoning

Deze piepkleine tuinvogel valt op met z’n opgewipte staartje en z’n mooie gezang. Maar door z’n kleine gestalte is hij extra vatbaar voor koude. Je kan hem de winter door helpen met meelwormen, die liggen gevriesdroogd in de winkel. Ook broodkruimels, havermout en universeelvoer doen het goed. Winterkoninkjes zijn schuw en eten liever niet op een voederplank. Leg de lekkernij daarom op verschillende, beschutte plekjes op de grond. Ook roodborstjes en heggenmussen zullen erop af komen! 

5. Merel

De pikzwarte merel (en zijn bruine vrouwtje) is verzot op appels. Die kan je in z’n geheel aanbieden op een voedertafel of op de grond. Ook klokhuizen zijn welkom, zo krijg je zelf ook wat vitamines binnen. Al te kleine stukjes rotten en bevriezen sneller. Verder eet de merel graag (gewelde) rozijnen, bruin brood, af en toe wat kaas en gekookte aardappelen. Andere vogels die van dit type voedsel genieten zijn zanglijster, koperwiek en kraaiachtigen. Omdat deze iets grotere vogels wel eens kleintjes durven wegjagen, kan je het voeder best op verschillende plekken aanbieden. Zo kunnen meerdere soorten tegelijk van het buffet genieten! 

Nog enkele tips

Met bovenstaande voedertips krijg je gegarandeerd een bonte mengeling van bezoekers in je tuin. Wacht wel even af om te bepalen hoeveel je best voert. Hou de hoeveelheden beperkt, zodat het voedsel niet gaat rotten, schimmelen of zompig wordt. Denk eraan dat overtollige resten wel eens ratten en muizen kunnen aantrekken.

Best kan je vogels ‘s morgens na zonsopgang en in de (late) namiddag voederen. Na een lange, koude nacht hebben vogels energie nodig om aan de dag te beginnen en tegen valavond doen ze reserves op om zich voor te bereiden op een nieuwe nacht. 

Denk ook aan het milieu en voeder zo weinig mogelijk in plastic netjes. Die kunnen achteraf in de natuur terechtkomen of – erger nog – een vogel kan erin verstrikt raken. Er zijn houders voor vetbollen, noten- en zaadmengelingen te koop in allerlei vormen en maten. 

Meer over


Gerelateerde artikels