Ga naar main content
vilda-6168-kroon-van-een-beuk-rollin-verlinde-1900-px-55465.jpg
Rollin Verlinde

De beuk is vol lo(o)f voor de rodekoolzwam

De beuk is een prachtige inheemse loofboom met een volumineus bladerdek waar je niet omheen kan. Jonge twijgjes groeien traag maar gestaag uit tot mastodonten van makkelijk 40 meter hoog en 200 à 300 jaar oud. Daarvoor krijgt de beuk hulp van een kleine begeleider die in zijn schaduw groeit: het rodekoolzwammetje.

De beuk (Fagus sylvatica) is samen met de gewone es een van onze grootste inheemse boomsoorten. Een volgroeide beuk meet makkelijk 30 tot 40 meter hoog. Hoog in de lucht vormt hij een omvangrijke kruin met een dik bladerdek. De bladeren blijven bovendien ook lang hangen. Tijdens de herfst kleuren ze mooi goudgeel tot bruin. Jonge beuken in haagvorm houden hun afgestorven bladeren zelfs tot eind april, wanneer het nieuwe blad groeit. 

In symbiose met rodekoolzwam

Jonge beukenboompjes schieten recht uit de grond en nemen graag hun tijd om groot en sterk te worden. Het duurt soms 40 jaar voor ze echt beginnen groeien. In de schaduw van de grote beuken is namelijk weinig licht. Dat in combinatie met zuur strooisel (slechte humuskwaliteit en trage bladvertering) zorgt voor weinig tot geen ondergroei in een beukenbos. 

amethystzwam of rodekoolzwam
amethystzwam of rodekoolzwam

Gelukkig krijgt de beuk hulp van een onopvallende bosgast om uit te groeien tot een kathedraal van een boom. De rodekoolzwam of amethystzwam (Laccaria amethystina) leeft namelijk in symbiose met de beuk.

Deze schimmel groeit op de wortels van de jonge boom en geeft belangrijke voedingsstoffen door van de moederbeuk naar de jonge scheuten. Daarnaast beschermt de rodekoolzwam de groeiende boompjes ook tegen parasieten. Een samenwerkende vennootschap!

Herken de beuk

Herken de beuk

Hoogte: 30 tot 40 meter

Blad: donkergroene, ovaal-elliptische bladeren met spitse top en licht gegolfde bladrand, 6 tot 10 cm lang 

Bloeiwijze: mannelijke en vrouwelijke bloemen (éénhuizig) die in april-mei verschijnen

Vrucht: bruine driehoekige noten in een vierlobbig stekelig houten jasje (2,5 cm groot), om de 5 à 12 jaar (zaadjaren). Beukennoten zijn eetbaar, maar zijn in grote hoeveelheden giftig (blauwzuur).

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.

Naar de bosteller

Meer over


Gerelateerde artikels