Atalanta
Deze dieren zijn kampioenen op de lange afstand
Net zoals triatleten of marathonlopers kijken sommige dieren uit onze natuur ook niet op een kilometer meer of minder. Ze lopen, zwemmen of vliegen uren, soms zelfs dagen, aan een stuk. Benieuwd welke dieren lange afstanden afleggen alsof het niets is? Maak kennis met de meeste bijzondere duursporters uit het Belgische dierenrijk in dit artikel.
De grutto
Met zijn relatief bescheiden afmetingen en schamele 280 à 500 gram lijkt deze vogel niet geschikt voor langeafstandsvluchten. Toch is de grutto onze wereldrecordhouder langeafstandsvliegen. Deze straaljager kan 11 dagen of 12.000 km aan één stuk vliegen zonder ook maar één poot of teen aan land te zetten en haalt daarbij soms snelheden van 90 km per uur. Tijdens zijn tocht is er geen tijd voor een snack in het tankstation. Daarom verdubbelt de grutto in gewicht voor hij aan zijn lange reis richting Senegal vertrekt. Wanneer de dagen weer langer worden - en de kansen om de magen te vullen groter - keert deze vogel terug naar onze wadden en graslanden. Niet slecht voor een weidevogel!
De wolf
Wolven staan bekend om hun nomadisch bestaan. Als pups blijven ze eerst enkele jaren bij hun ouders en vormen ze een roedel, maar op een dag is het tijd voor de jonge wolven om elk hun eigen weg te gaan. Dat is de start van hun eerste verre reis. Om een territorium te vinden dat voldoende groot is en aan al hun behoeften voldoet, kunnen wolven duizenden kilometers afleggen, tot 7.247 km in één jaar.
De paling
Over naar het zwemonderdeel van de triatlon. Deze is weggelegd voor de paling. De exemplaren die onze rivieren bevolken, reizen zo’n 7.000 km naar de Sargassozee om er op grote diepte kuit te schieten. Via de Golfstroom belanden de larven vanuit dit unieke broedgebied in Europa.
De atalanta en de distelvlinder
Vlinders had je misschien niet meteen in dit klassement verwacht. Toch zijn er ook vlinders die rondtrekken. De atalanta en de distelvlinder zijn twee soorten met oranje en zwarte tinten die rond de maanden april en mei bij ons te zien zijn. Deze mooie vlinders genieten in het seizoen van onze brandnetels en andere planten in open gebieden. Ze zetten een nieuwe generatie vlinders op de wereld voordat ze in de herfst naar het zuiden trekken. Sommige geraken zelfs tot in Afrika!
Zwaluwen
Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar het is wel een signaal. Zwaluwen hebben een goede reden om de winter door te brengen in warmere oorden: het is moeilijk om voldoende snacks - lees: insecten - te vinden op het koudste moment van het jaar. Ze trekken zonder enige aarzeling duizenden kilometers verder, naar Afrika, om de winter onder de zon en met lekker eten door te brengen. Hoe zou je zelf zijn als je vleugels had?
De bultrugwalvis
Wanneer je groot bent en aerodynamisch door het water klieft als een bultrugwalvis lijkt het misschien makkelijk om talloze kilometers per jaar af te leggen. Toch blijft de trek van deze walvissen een opmerkelijke prestatie. Bultruggen zwemmen 8.000 kilometer (!) richting tropische wateren om hun jongen te baren. Pas in het voorjaar keren deze zeezoogdieren terug richting onze koudere wateren.
De Atlantische zalm
We eindigen deze mooie ranglijst met the comeback kid. De Atlantische zalm is terug van weggeweest in onze rivieren. We associëren deze stevige vis vooral met Schotland of Noorwegen, maar ook hier bij ons zwemmen er opnieuw meer exemplaren rond nadat de soort werd uitgezet in de Maas.
Zalmen overbruggen lange afstanden voor … de liefde. Hoewel ze het grootste deel van hun leven in de Atlantische Oceaan doorbrengen, aarzelen ze niet om duizenden kilometers af te leggen om de paaigrond te bereiken waarin ze geboren zijn. Daarna ondernemen de volwassenen een poging om terug richting de oceaan te zwemmen, maar helaas sterven er heel wat zalmen onderweg. De jonge zalmen nemen dezelfde route als hun ouders en volgen alleen de tegenovergestelde weg op het moment dat ze zichzelf moeten voortplanten.