Florachallenge #1: pluk eetbaar onkruid en maak er iets lekkers mee
Een struik brandnetels hier, een paar knalgele paardenbloemen daar. Zie je ze liever niet in je tuin staan? BNP Paribas Fortis daagt je uit om ze gewoon op je bord te leggen! Veel onkruidsoorten zijn perfect eetbaar, en het is nog eens lekker ook. Wat denk je van een groene vogelmuursmoothie of hartige brandnetelpannenkoeken? Ontdek vijf onkruidsoorten in je eigen wilde tuin, in de berm of in het veld die je kan plukken, klaarmaken en opsmullen.
Jouw opdracht
- Ontdek welke onkruidsoorten eetbaar zijn en zoek ze in je tuin of in een veld in de buurt. Ga er achteraf mee aan de slag in de keuken. Wat schaft de pot? Onkruid begot!
- Deze flora-challenge is geslaagd wanneer je één van de vijf onderstaande recepten op tafel zet én complimentjes van je tafelgenoten krijgt.
5 x koken met eetbaar onkruid
1. Fleurige paardenbloemenboter
Plukperiode: april-mei
Een van de bekendste soorten onkruid is de paardenbloem (Taraxacum officinale). Deze prachtige knalgele bloem met bladloze, holle stengel vind je… nuja: overal. Paardenbloemen groeien langs wegen, bermen, in velden, parken en tuinen en alle andere plekken waar gras groeit. Pluk liever niet langs drukke wegen, in de buurt van hondenweides of plaatsen waar gespoten wordt tegen bv. eikenprocessierupsen. Dat geldt eigenlijk voor elk soort onkruid dat je gaat opeten.
De paardenbloem is eetbaar van bloem tot wortel. Wij gebruiken deze keer enkel de bloemblaadjes voor een fleurige, friszure boter.
Wat heb je nodig?
- 5 paardenbloemen
- 125 g ongezouten roomboter
Het melksap van paardenbloemen is plakkerig en laat bruine vlekken achter op je handen. Handschoenen zijn aangeraden!
Stap voor stap
- Pluk paardenbloemen en leg ze een paar uur te drogen in de zon.
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Haal met de achterkant van een mesje de gele bloemblaadjes in het midden (het hooi) van de bloem.
- Meng de bloemblaadjes onder de zachte boter met een vork. Breng op smaak met een snuifje fleur de sel.
- Serveer de boter zo of verpak het botermengsel in vershoudfolie (in een rol) en laat terug hard worden in de koelkast.
2. Groene vogelmuursmoothie
Plukperiode: maart-mei en september-november
Vogelmuur (Stellaria media) is een lage, eenjarige, groene plant met puntige, ovale bladeren en sterachtige, witte bloempjes. Deze bodembedekker groeit én bloeit het jaar rond. In tuinen, bermen, akkers en open plaatsen zie je vogelmuur vaak in de buurt van boomstammen.
De bloemen, malse stengels en bladeren zijn eetbaar, rijk aan vitamine C en erg voedzaam. In de lente en de herfst is vogelmuur op z’n best en kan je optimaal genieten van de frisse smaak die een beetje doet denken aan veldsla. Deze frisgroene smoothie kan je zowel als voorgerecht (gazpacho time!) of als tussendoortje serveren.
Wat heb je nodig?
- 100 g vogelmuur, gespoeld onder koud water
- 1 appel, geschild en in stukken gesneden
- ½ komkommer, in stukken gesneden
- 200 ml appelsap
Stap voor stap
- Mix alle ingrediënten fijn in een blender.
- Voeg eventueel een ijsblokje of twee toe en zet de blender terug aan voor een ijskoude smoothie.
- Breng naar wens op smaak met een snuifje suiker.
- Serveer je deze smoothie liever als gazpacho? Werk af met peper, zout en een blaadje vogelmuur.
3. Hartige brandnetelpannenkoeken
Plukperiode: maart-juli
Bleef je als kind liever ver weg van brandnetels (Urtica) om geen rode, branderige plekken te krijgen van het netelgif? Hoog tijd dat je deze groene plant met brandharen van dichterbij leert kennen (met handschoenen aan welteverstaan). De bovengrondse delen van brandnetels zitten namelijk tsjokvol ijzer, vitamine A en C. De jonge topjes en scheuten van de brandnetel kan je zoals spinazie rauw of gekookt eten. Wij hakken de rauwe brandneteltoppen fijn en maken er hartige pannenkoeken mee.
Wat heb je nodig? (voor 8 à 10 pannenkoeken)
- 4 kopjes brandneteltoppen (met blaadjes)
- 200 g bloem (naar keuze: tarwe, boekweet, spelt, …)
- 4 eieren
- 8 dl melk
- Snuifje zout
Stap voor stap
- Zeef de bloem in een kom. Doe er een snuifje zout bij.
- Maak een kuil in het midden en voeg de eieren en de melk toe. Roer tot een glad beslag.
- Hak de brandneteltoppen fijn in een blender of met een keukenmes. Voeg ze vlak voor het bakken toe aan het pannenkoekenbeslag.
- Verwarm een pan op het vuur met een klein beetje vetstof. Bak de pannenkoeken zoals gewoonlijk. Flippen maar!
- Serveer de pannenkoeken met een hartige vulling: geitenkaas, zure room, asperges, kerstomaten, komkommer, etc.
4. Supergezonde zevenbladpesto
Plukperiode: maart-mei
Zevenblad (Aegopodium podagraria) of ‘hanenpoot’ is een bodemkruipende plant met op elke stengel zeven blaadjes, drie bovenaan en twee keer twee onderaan. What’s in a name? Van mei tot augustus verschijnen er superkleine witte, soms rozige, bloempjes aan. Je ziet deze onkruidsoort vooral in schaduwrijke tuinen, bermen en akkerranden. Zevenblad zit vol vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Vers zevenblad kan je rauw en gekookt eten. Gedroogd is dit een lekker alternatief voor peterselie. Vandaar onze keuze voor deze verrukkelijke zevenbladpesto! Hmm, lekker bij een bord pasta of op een broodje.
Wat heb je nodig?
- 2 handen vol zevenbladblaadjes
- 1 handvol pijnboompitten of cashewnoten
- 2 of 3 tenen knoflook, gepeld
- 30 g parmezaan of andere, harde kaas, geraspt
- Een snuif zout
- Olijfolie
- Peper en zout
Stap voor stap
- Mix alles fijn in een blender of met een handmixer. Breng op smaak met peper en zout.
- Speel met de hoeveelheid olijfolie om een vastere of meer lopende pesto te maken.
5. Easypeasy vlierbloesemsiroop
Plukperiode: mei-juli
De bloesems van de vlierstruik (Sambucus nigra) vormen aan het einde van de lente bloemschermen. Ze zien eruit als trosjes met kleine, witte bloemen waar geel stuifmeel aanhangt. Ga een keer rondfietsen eind mei en je zal ze meteen opmerken! De vlier valt niet onder onkruid, maar groeit wel her en der in de open natuur. De lentebloesems van deze struik zijn ook zo bijzonder lekker dat we je ons recept voor vlierbloesemsiroop niet willen onthouden. Heerlijk in combinatie met (bruis)water of in een zomerse cocktail!
Ook de jonge scheuten, bloemknopjes en bessen van deze struik zijn trouwens eetbaar. Je kan het hele jaar door genieten van de vlier!
Voor dit recept maak je de bloemschermen eerst schoon. Let op: was of spoel ze niet met water maar schud ze gewoon flink uit! Anders gaat de lekkere smaak al verloren nog voor je begonnen bent.
Wat heb je nodig?
- 1 emmer bloemschermen, schoongemaakt (uitgeschud en zonder groene blaadjes)
- 1 citroen
- 800 g kristalsuiker
- 0,5 l water
- een beetje geduld
Stap voor stap
- Breng het water aan de kook en los de suiker erin op.
- Voeg het sap van de citroen toe en laat afkoelen.
- Vul een grote kookpot met de schoongemaakte bloemschermen en giet de afgekoelde siroop erover.
- Duw de bloemschermen naar beneden met een kleiner deksel en leg er wat gewicht op (zo hoef jij er niet bij te blijven). Laat 24 uur staan.
- De bloemsappen komen onder druk van het gewicht vrij en geven je siroop een lekkere smaak!
- Giet na 24 uur het sap door een zeef of neteldoek.
- Proef en stuur bij met wat extra citroen voor een frisse vlierbloesemsiroop!
- Verse siroop is tot twee weken houdbaar in de koelkast.
- Liever wat langer bewaren? Warm je siroop op tot net onder het kookpunt en giet het in een gesteriliseerde, glazen beugelfles. Sluit af en laat afkoelen.