Nachtchallenge #4: Lok verschillende dieren met je nachtdierenbuffet!
‘s Nachts ongemerkt dieren spotten is niet de meest eenvoudige opdracht, maar een nachtdierenbuffet kan je daar bij helpen. Wie houdt nu niet van een lekker hapje? Probeer zoveel mogelijk verschillende dieren te lokken naar je tuin, door verschillende types voedsel aan te bieden. Ook de manier waarop en de plaats waar je het voedsel legt, maakt een verschil. Sommige dieren durven de beschutting van een struik niet verlaten, andere dieren hebben net graag een goed overzicht.
Jouw opdracht
- Maak een buffet voor nachtdieren en probeer ze te spotten vanuit de keuken. Het beste doof je daarvoor alle lichten. (deze receptjes zijn het beste voor kleine zoogdieren)
- Deze opdracht is geslaagd als je drie dieren hebt kunnen spotten.
Be our guest
In je tuin of op je terras komen heel wat verschillende dieren voor, zowel groot als klein. Velen daarvan zijn overdag actief, maar ook ‘s nachts kan jij dieren helpen door voedsel aan te bieden. Zo heb jij er meteen een spannende avondactiviteit bij. Sommige dieren zoals de huismuis, steenmarter of kerkuil trekken er ‘s nachts op uit om voedsel te zoeken. Waarom in het holst van de nacht? Omdat ze dan zelf minder snel ten prooi zullen vallen, maar vaak ook omdat hun eigen prooi ‘s nachts wakker zijn. Met een royaal buffet van natuurlijke hapjes slaag jij er vast in om drie (of meer?) nachtdieren van dichtbij te zien. Wees vooral creatief en ga zelf op zoek naar wat de dieren in je tuin lekker vinden.
What's on the menu
Water en beschutting
Voedsel is belangrijk, maar op een echt nachtbuffet mag water niet ontbreken. Zoals je vast wel weet kunnen levende wezens lang zonder eten, maar niet zo lang zonder water. Een tweede ‘essential’ is zorgen voor beschutting. Vele nachtdieren zijn schuw want ze zijn ‘s nachts wakker om niet ten prooi te vallen. Zorg er daarom voor dat de diertjes zich veilig voelen en dat er beschutting is. Heb je een tuin? Zet je buffet bij voorkeur dicht bij een haag of struik.
Bloemen
Over het leven dat wilde bloemen schenken aan je tuin hoeven we je waarschijnlijk na de fauna-en florachallenges niets meer uit te leggen. Ook in nachtchallenge #1 zagen we al hoe bloemen ‘s nachts bezocht worden door nachtvlinders. Dat bloemen zorgen voor nachtvlinders en andere insecten dat wisten we dus al, maar die vormen op hun beurt dan weer voedsel zijn voor andere dieren die je tuin komen bezoeken. Je hoeft voor hen dus niets klaar te leggen, want daar zorgt de natuur zelf voor! Lekker handig.
- Zo is de spitsmuis een speciale snuiter onder de insecteneters. Hij draagt dan wel de naam ‘muis’, maar hij is geen knaagdier. De spitsmuis ziet er ook veel meer uit als een mol, met wie hij dan ook verwant is. De spitsmuis kan je altijd warm maken voor insecten, spinnen en wormen, maar ze durven ook al eens een slak, larf of pissebed mee te pikken.
- De egel ruimt graag de slakken op in je tuin, maar ook wormen, rupsen en larven moeten vrezen voor hun leven, want hij eet wel zo’n 100 beestjes per nacht. Daarvoor let hij niet op etiquette, want een egel schrokt en kauwt zijn voedsel luid naar binnen. Ook aan zijn eetplaats opkuisen doet hij niet mee.
Compost/bladerhoop
Ook een blader- of composthoop lokt insecten naar je tuin. Duizendpoten, pissebedden, mieren, fruitvliegjes en wormen zijn op het eerste gezicht misschien niet zo geliefd, maar ze zijn wel een noodzakelijke schakel in ons ecosysteem. Bovendien zijn ze een smakelijk hapje voor bijvoorbeeld onze egel. Daarnaast zijn compost en bladeren ook nuttig voor je moestuin en andere levende planten. Als bodemdiertjes genoeg afgestorven plantenmateriaal vinden om zich te voeden, zullen ze de levende planten in je tuin namelijk met rust laten én zorgen ze voor meer zuurstof en mineralen in de bodem. Zo blijft je grond gezond. Alleen maar voordelen dus om deze vaak ondergewaardeerde dieren ook voedsel aan te bieden.
Wist je dat?
- Een gewone regenworm 10 'harten' heeft, maar geen longen. Hij ademt via zijn dunne huid.
- Een slak een hermafrodiet is. Dat wil zeggen dat het diertje zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bezit en daardoor soms zelf geen partner nodig heeft voor de voortplanting
- De gewone duizendpoot slechts 15 pootparen heeft. Ook dit diertje plant zich voort zonder zijn paringspartner ooit te zien. Het mannetje brengt simpelweg een pakketje met zijn zaadcellen naar het nest van het vrouwtje.
Hout
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: dood hout zorgt voor meer leven en biodiversiteit in je tuin. Het vormt de ideale beschuttingsplaats voor veel (nacht)dieren. Sommige maken er zelf hun nest in zoals een aantal soorten wilde bijen. Doordat die diertjes, veelal insecten, zich hier nestelen, vormt het hout een verzamelplaats van eten voor andere dieren zoals vogels (bijvoorbeeld de middelste bonte specht) maar ook roofinsecten en enkele zoogdieren zoals de egel en de spitsmuis waar we het net over hadden.
Enkele dieren zijn ook fan van het dood hout als maaltijd. Kevers zijn bijvoorbeeld echte liefhebbers. Vooral de larven voeden zich vaak uitsluitend met dood hout. De meesten zijn zelfs gespecialiseerd in bepaalde soorten bomen en bijhorende schimmels.
Vliegend hert
De meest spectaculaire kever is zonder twijfel het vliegend hert, tevens het grootste insect van Europa. Al zal je wel wat geduld én geluk nodig hebben want hij komt slechts op enkele plekken voor. Het vliegend hert is een specialist in het verwerken van rottend eikenhout aangetast door witrotschimmels. De ouders eten dan weer zeer graag sap van rottend fruit of verwonde bomen.