Verwachten we almaar meer wespen?
Dat 2022 een topjaar was voor wespen hoeven we je niet te vertellen. De warme winter en het warme voorjaar speelden daarin een belangrijke rol. Dan rijst bij ons de vraag: gaan de gevleugelde onruststokers op hun elan verder als het klimaat verder opwarmt? Of spelen andere factoren ook een rol in de grootte van de wespenpopulatie? Onze Natuur zocht en vond een antwoord.
Het weer is een belangrijke factor om te bepalen of er veel of weinig wespen zijn. Dat is ondere andere te wijten aan de koninginnen. In de eerste maand nadat ze ontwaken uit hun winterslaap zijn ze erg gevoelig voor slecht weer. Ze gedijen het beste bij warm en droog weer. Wil dit zeggen dat we hoe langer hoe meer wespen mogen verwachten als het klimaat verder opwarmt?
Goede tijden, slechte tijden
Naast het warme weer, spelen andere factoren ook een rol. Zo bleek uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en in Nieuw-Zeeland dat na een jaar met veel wespen vaak een slecht wespenjaar volgt. Maar het omgekeerde geldt ook: na een slecht wespenjaar volgt een jaar waarin de gestreepte zoemers weer talrijkaanwezig zijn. Het aantal wespen schommelt dus heen en weer, jaar na jaar.
Hoe werkt dat precies? In een jaar met weinig wespen is er minder voedselconcurrentie tussen verschillende wespennesten. Hierdoor kunnen koninginnen een grotere energievoorraad aanleggen om de winter door te komen, en daarna goed uitgerust en aangesterkt een nest vormen. Reken daarbij de gunstige weersomstandigheden en je hebt de succesformule voor een zomer vol wespen.
In een goed wespenjaar concurreren er natuurlijk veel meer individuen met elkaar voor hetzelfde voedsel. Bovendien verspreiden ziektes en parasieten zich makkelijker als er meer wespen zijn. Daardoor ligt het aantal koninginnen dat succesvol de winter doorkomt en een nest vormt een pak lager. De wespenpopulatie reguleert zichzelf zou je kunnen zeggen.
Stuur jouw vraag in
Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb jij een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!
Contactformulier