Waarom springen vissen?
Vissen zoals de beekforel of de zalm springen in het oog door zich boven het wateroppervlak te begeven. Waarom springt een vis soms een gat in de lucht?
Voor zover wij weten hebben de meeste vissen geen vleugels, alleen maar vinnen. Hoe slagen ze er dan in om metershoog te springen? En waarom doen ze dat? Een vis heeft verschillende motieven om zich te wagen aan een sprong in (of uit) het diepe.
1. Als het jeukt ...
… moet je krabben, maar da’s best lastig voor een vis zonder poten of klauwen. Een vis kan last hebben van parasieten. Door uit het water te springen kan hij die kleine kriebeldiertjes letterlijk van zich afschudden. Ook walvissen komen af en toe boven water om diezelfde reden. Helaas is onze bruinvis niet zo’n spring-in’t-veld. Hem zal je dus niet snel een jump zien maken.
2. Obstacle swim
De zalm staat bekend om zijn tegendraads karakter. Deze trekvis zwemt stroomopwaarts om zijn geliefde paaiplek te bereiken. Op zijn weg door zoet water komt hij heel wat hindernissen en hoogteverschillen (lees: kleine watervalletjes of trappen) tegen. In zijn meest aerodynamische vorm, met ingetrokken borstvinnen, en zijn staart als hefboom, overwint hij die obstakels zonder problemen. Wist je dat een zalm tot 3 meter hoog kan springen?
Atlantische zalm springt stroomopwaarts
3. In het heetst van de strijd
De beekforel staat net zoals de zalm bekend om zijn acrobatische springkunsten, maar daar heeft deze kanjer, naast kriebelende parasieten, een andere reden voor. Een jagende forel begeeft zich hoger in het water en springt zo boven het water uit. Tijdens de jacht raakt een forel ook wel eens verwikkeld in een gevecht. Om te ontsnappen aan zijn belager - of is het om indruk te maken? - maakt de vis een indrukwekkende zweefvlucht.
4. Diner op het water
Hongerige vissen weten maar al te goed waar ze een lekkere hap kunnen vinden. Boven het wateroppervlak zwermen kleine insecten en beestjes rond die het perfecte eiwitrijke vieruurtje vormen. En hoe kan je die het best vangen? Door als een duiveltje uit een doosje uit het water op te springen natuurlijk. Hap, hap, hap!
Hoe springen vissen?
Onderzoekers aan de Wake Forest University in North-Carolina onderzochten hoe vissen met hun gespierde lichaam en vinnen erin slagen om door het water of door de lucht te vliegen. En wat bleek? De meeste vissen wringen zichzelf in bochten, letterlijk dan. Ze buigen hun lichaam in een S- of C-vorm om zichzelf te lanceren. Daarbij maken ze dankbaar gebruik van de kracht van het stromend water waarin ze zwemmen.