Ga naar main content
on-film-still-nl-05.jpeg

Hoeveel diersoorten zie je in ‘Onze Natuur, De Film’?

Heb jij het aangedurfd om het exact aantal diersoorten dat in ‘Onze Natuur, De Film’ passeert te tellen? Geloof ons: dat zijn er veel. Veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Die bewering kunnen we overigens statistisch staven. Onlangs mochten fans van het eerste uur immers gokken hoeveel diersoorten ze gezien hebben in de bioscoop, als schiftingsvraag om een wandeling met D.O.P. Pim Niesten te winnen. Het gemiddelde antwoord van de bioscoopgangers? Tweeënvijftig – iets meer dan de helft van het werkelijke aantal diersoorten in de film. De mediaan – achtendertig – geeft een nog beter beeld van de eerder lage inschatting van onze filmkijkers, want daarbij wegen uitschieters (zoals van die ambitieuze fan die op 1.000 gokte) minder hard door. 

Genoeg gepalaverd, want jullie willen harde cijfers. Wanneer je alle beelden uit ‘Onze Natuur, De Film’ naast elkaar legt en turft welke soorten herkenbaar in beeld komen (of duidelijk verschillen van een verwante soort in de docu), dan komen we op – tromgeroffel – zes-en-negentig diersoorten. Waanzinnig, vind je ook niet? Dat is meer dan één soort per minuut! Zit je nu al op het puntje van je stoel, check dan deze straffe weetjes over de veelheid aan personages: 

  • Wanneer je de soorten in ‘Onze Natuur, De Film’ alfabetisch rangschikt, dan staat de aalscholver op de eerste en de zwarte specht op de laatste plaats. 

  • De kleinste soort van allemaal is een haft of eendagsvlieg, voor de grootste kijken we naar het edelhert.

  • Het gulzigste dier is de boerenzwaluw, die eet tot 50.000 insecten per week. De grote glimworm heeft misschien wel het minste honger van allemaal – hij vrat als rups zijn buik vol en heeft als imago amper extra energie nodig. 

  • Er zit ook een wereldrecordhouder tussen onze personages: de slechtvalk is het allersnelste dier ter wereld met record van 389 km/u in duikvlucht. 

  • De meest vertegenwoordigde klasse is die van de vogels, gevolgd door de insecten en daarna de zoogdieren. Daarnaast zijn er ook vissen, reptielen, amfibieën, spinachtigen, weekdieren en ringwormen te zien in de film. 

  • Heel wat dieren in ‘Onze Natuur, De Film’ hebben superpowers die zo hard tot de verbeelding spreken, dat je zou zweren dat we ze zelf verzonnen hebben. Een insect dat licht geeft zonder elektriciteit? Check! Een giftig amfibie dat hongerige roofdieren omlegt? Check! Een vogel die op 11 dagen tijd 12.000 kilometer aflegt, zonder stoppen? Check!

Meer over


Gerelateerde artikels