Ga naar main content
p1130065.JPG

Natuur, kunst en plezier

Het mooie weer van de laatste weken is ideaal om de natuur en al haar wonderen te (her-)ontdekken. Dit keer trokken we naar het provinciaal domein van Chevetogne, waar zowel sportievelingen op zoek naar actie aan hun trekken komen als wandelaars met een hang naar rust en natuurschoon in een prachtig groen kader. 

Afgelopen week hadden we opnieuw een afspraak met het mooie weer. Om ten volle te genieten van die prille zomerdagen, bolden we naar het provinciaal domein van Chevetogne in de provincie Namen. De troeven van deze locatie? Een zwembad, sportvelden, thematische tuinen en vooral de kilometers lange wandelingen op het domein van meer dan 600 ha - sommige volledig toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Een groene omgeving met tal van bezienswaardigheden

Naarmate we de bestemming op onze GPS naderen, spotten we her en der borden die de richting naar het domein aangeven. Let goed op want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar en de locatie van de ingang wijkt lichtjes af van de GPS-coördinaten. Gelukkig vallen de borden aan het begin van het domein wél goed op. Bij het binnengaan krijgen we een plattegrond: het domein is gigantisch en het daagt meteen dat we nooit alles op één dag gezien krijgen. We besluiten ons te concentreren op de wandelpaden en de tuinen. 

We vertrekken aan het NEM, een smakelijk acroniem voor het ‘Nature Extraordinary Museum’. Ons wordt een museum ‘als geen ander’ beloofd dat je de natuur op een alternatieve manier laat ontdekken. Hoe dan? Dat wordt meteen duidelijk wanneer je deur binnenstapt. Het NEM is opgebouwd als een rariteitenkabinet bestaande uit twee delen: natuur om bang van te zijn en natuur om te bewonderen. Aan de linkerkant zien we inderdaad allerlei vreemde objecten zoals een minotaurus en meerdere sirenes. Het betreft creaties van kunstenaars en voorwerpen die in het kasteel zijn gevonden. Aan de rechterkant staan scènes opgesteld die geïnspireerd worden door wezens uit de natuur - dansende kikkers en insecten in de hoofdrol. Er zijn ook afbeeldingen te vinden van bijzondere tuinen; aan de achterzijde kan je zelf kennismaken met een Japanse tuin waarvan het water is vervangen door schitterende, blauwe stenen. Je kan er plaatsnemen om ter plaatse een boek uit de museumbibliotheek te doorbladeren. 

nem.jpeg
Links: Japanse tuin; rechts: een 'sirene'

We gaan terug naar buiten en volgen een pad dat ons rondom Mont Fuju voert, een kunstmatige heuvel die ontstaan is bij het creëren van de plaatselijke waterpartijen, waarna we aankomen bij de eerste tuinen. Een gigantische tuinkabouter heet ons welkom. We wandelen richting het kasteel om het wandelpad voor vogelaars te ontdekken. Onderweg passeren we langs een park met prachtige mammoetbomen. Het kasteel werd in 1868 gebouwd door Henri Beyeart, tevens ontwerper van de Nationale Bank van Brussel, het Kasteel van Bornem en de tuin van de Kleine Zavel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel door barones Maria de Villegas de Saint-Pierre omgevormd tot veldhospitaal. In 1969 overleed de laatste eigenaar en werd het kasteel (en bij uitbreiding het ganse domein) aangekocht door de provincie Namen om uit te groeien tot de toeristische trekpleister die het nu is. 

Buitengewone tuinen

We vervolgen onze weg en begroeten onderweg de geiten in de boerderij. Het wandelpad voor vogelaars is omgeven door bossen en bezaaid met waterpartijen. We spotten verschillende eendensoorten en fotograferen een eekhoorn die hoegenaamd niet onder de indruk is van onze aanwezigheid. Het vogelgezang om ons heen is alomtegenwoordig en terwijl we naarstig de lager gelegen weilanden bestuderen, beseffen we dat we flink van de route zijn afgeweken. 

Na het eindeloze doorkruisen van bossen en het spotten van ontelbaar veel vogels, belanden we in de Woodland Garden met typische elementen van een Engelse tuin zoals majestueuze rododendrons en grillige houtstructuren. Via een hoge brug komen we in een prieel met bijzondere snoeivormen. De geur van de bloemen langs het pad is bedwelmend. We passeren een gigantische schelpensculptuur en slaan af richting een tuin met medicinale planten die volop in bloei staan. Een streling voor het oog! Hoewel hij aan de kleine kant is, staat de tuin vol planten typisch voor onze regio: rabarber, vingerhoedskruid, alsem, bergcentaurie, echte heemst … Er is zelfs plaats voor groenten, een koivijver en een kleine beek. 

Via ‘de route van Tiny’ (opgedragen aan de bekende kinderboekenheldin) komen we aan bij een onderdeel dat ‘la folie des ronces’ of ‘de waanzin van bramen’ wordt genoemd, met een mooie kiosk te midden van de bomen. Iets verderop trekt een klein gebouw onze aandacht. Het is zowaar een hobbit-huisje met alles erop en eraan! Hier hebben we een grandioos uitzicht over de wetlands waar het domein zo bekend om staat. Om ze te bereiken, moeten we langs een artificiële waterval met kunstige metalen eenhoorns. 

De wetlands

We volgen het rolstoelpad dat langs de vijvers loopt en zijn stiekem een beetje jaloers op bezoekers die voor een boottocht hebben gekozen. In deze betoverende setting ontspan je helemaal. Hier en daar staan picknickbanken te lonken naar wandelaars die liever niet de voeten onder tafel schuiven in de Brasserie sur l’Ô. Onderweg trekken de pagodes in Chinese stijl onze aandacht. Twee knobbelzwanen en een stel eenden slobberen in het ondiepe water. 

p1130080.JPG

Eindelijk zijn we aanbeland bij de moerassige wetlands. Geen burcht of dam te bespeuren, maar we kunnen bevestigen dat de bever zich gevestigd heeft in het gebied. Wel kunnen we ons hart ophalen aan de vele libellen en waterjuffers die boven het moerasland tollen. We zetten de klim in om weer bij de ingang te geraken, want het is alweer tijd om te vertrekken. Onderweg wijzen riddersculpturen (van de vier heemskinderen) de weg naar een speelzone die aan het Ros Beiaard gewijd is. Tijd om het ganse domein te ontdekken, hadden we helaas niet, maar we vertrokken met een tevreden gevoel én de belofte om nog eens terug te komen. 

Infos pratiques

Infos pratiques

Adres: rue des Pîrchamps 1, 5590 Chevetogne

Prijs: €15 per persoon in het hoogseizoen, €12 per voertuig in het laagseizoen. Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar. Met een abonnement mag je elke dag langskomen. 

Openingsuren: het domein opent in het hoogseizoen de deuren om 8u en sluit tussen 19u en 21u. 

Bezoek het domein

Meer over


Gerelateerde artikels